סדנאות והרצאות

מתכונים להכנת מזון בריא

מהו הצ'יה ? ומה מקורו?

מה הם אותם זרעים קטנים שנראים כמו פרג ושכל שוחרי הבריאות משתמשים בהם לאחרונה ?

מקור הצ'יה הוא מצמח המרווה מסוג SALVIA HISPANICA  ששייך למשפחת הצמחים השפתניים, בגלל ערכם התזונתי הרב, הם היוו מרכיב מזון חשוב בתרבות הילידים בני מרכז אמריקה (מקסיקו, בוליביה, ארגנטינה, אקוודור, גואטמאלה), וכן אוסטרליה וצ'ילה. בשנת 2008 היתה אוסטרליה בעלת היבולים ה גדולים ביותר בעולם של צ'יה.

פירוש השם CHIA בלשון הילידים Nahuatl  הינו "שמנוני". העיר CHIAPAS במקסיקו קיבלה את שמה מצמח זה (נהר הצ'יה).

זרעי הצ'יה חשובים בשל האחוז גבוה של חומצות שומן החיוניות לגוף, מקור צמחי מעולה לאומגה 3 , חלבונים, סיבים תזונתיים מסיסים, שפע נוגדי חמצון, חומרי הזנה צמחיים (Phytonutrients) ויטמינים ומינראליים ואספקת אנרגיה חשובה לגוף. הם מכילים 20% חלבון, 32% חומצות שומן, מתוכן 30% אומגה  3 (מסוג גמא לינולנית העשירה באומגה 3 ושברובה חשובה לפעילות מערכת העצבים והמוח), ו-40% אומגה 6 (וכן -42% פחמימות (הסיבים המסיסים). הסיבים המסיסים מגבירים את נפח המעי אך יחד עם זאת מסייעים בשיפור היציאות. השריית הזרעים במים נותנת נוזל ג'ל שמכיל מרכיבים תזונתיים חשובים (מומלץ לשתות אותו).

זרעי הצ'יה מכילים פי 8 יותר אומגה 3 מדג סלמון, פי 3 יותר ברזל מתרד, פי 15 יותר מגנזיום מברוקולי, פי 6 יותר סידן מחלב, פי 3 יותר אנטיאוקסידנטים מאוכמניות ,יותר סיבים תזונתיים מזרעי פשתן ויותר חלבונים מסויה.

הם מספקים אנרגיה לזמן ארוך, מורידים את התשוקה למתוק, משפרים ריכוז ועוזרים בבניית השריר.

הם אינם מכילים גלוטן ולכן, הם טובים לשימוש עבור מגוון קהלים כגון: חולי צליאק, היפוגליקמיה, מחלת קרוהן. כיום נהוג במספר מדינות לכלול את זרעי הצ'יה כחלק שמוסיפים לבצק לחמים.

זרעי צ'יה טובים לאחסון ממושך (שלא כמו פשתן). כאשר אינם טחונים, הם בעלי חיי מדף של חמש שנים.

צריכת זרעי צ'יה תורמת ליצירת שכבת ריר לחה בדפנות הפנימיות  של המעיים המגנה
עליהם מפני חדירת חיידקים שונים גורמי מחלות. כמו כן הם תורמים לוויסות רמת הגלוקוזה בדם ולהקלה על זרימת הדם.

את זרעי הצ'יה ניתן גם להנביט כשם שמנביטים אלפלפה.

בארצות הברית ובכמה מארצות מרכז אמריקה משתמשים בדמות שנראית כמו "מר דשא" עם נבטי צ'יה על הראש.

 

.

המנה היומית המומלצת היא כף. ניתן לכלול אותם ביוגורט עם דגנים ופרי בבוקר , בשייק ירוק של עלים ופירות (סמודי) או לפזר אותם על סלט. ניתן גם להכין משקה סמיך עם זרעי צ'יה מושרים, מיץ לימון, מים וממתיק טבעי. אין לנקוט  בשיטה של "כל המרבה הרי זה משובח". יש להתייחס למינונים כיאות.

מתכון: חטיפים עם פירות יבשים, שקדים וצ'יה

1.1/3 כוסות שקדים

2/3 כוס מישמשים מיובשים אורגניים

2/3 כוס פתיתי קוקוס

1/2 כפית מלח ים אטלנטי

2/3 כוס גוז'י בריס או צימוקים

1/4 כוס זרעי צ'יה

6 כפות דבש או אגבה

 

מחממים את התנור ל-150 מעלות צלסיוס.

גורסים את השקדים במעבד מזון בתנועות PULSE. מוסיפים את המישמש וממשיכים לקצוץ עד לקבלת חתיכות גסות. מוסיפים את הקוקוס, המלח, גוז'י בריס והצ'יה ומעבדים בתנועות PULSE עד שכל המרכיבים מתמזגים יפה. יוצקים על התערובת את הדבש או האגבה ומערבבים ביחד בזהירות (לא יותר מידי).

מורחים את התערובת לתבנית אפיה מרופדת בנייר אפיה או פרגמנט וצרים צורת מלבן קטן דחוס בגובה של כ-2 ס"מ. אופים בתנור בחום בינוני 30-40 דקות. חותכים לריבועים בתוך התבנית, ומניחים להצטנן לגמרי כדי שהריבועים יתקשו.

לחלופין, ניתן לייבש את החטיפים במייבש מזון בחום של 48 מעלות  במשך כעשר שעות או עד שיתייבשו.

 


| עדנה מינץ || תזונה טבעית || Raw Food |



ניתן לקבל הדרכה לאורח חיים בריא ע"י פגישה אישית

© כל הזכויות שמורות לעדנה מינץ - המידע הניתן כאן איננו מידע רפואי ולא בא להחליף טיפול תרופתי.
יש להיוועץ ברופא לפני שמחליטים לעשות שינויים כלשהם. אין להעתיק או לשכפל תוכן מאמר זה ללא רשות.

 

עדנה מינץ, תזונה טבעית - mintzedna@gmail.com

 

________________________

________________________

סדנה בת 8 מיפגשים
לאורח חיים בריא
לחולי סרטן
ובני משפחותיהם

________________________


 
 

גלריית תמונות המלצות תזונתיות ייעוץ תזונה אישי וקבוצתי ייעוץ תזונה לאירגונים ועסקים סדנאות והרצאות מתכונים מאמרים שאלות נפוצות קישורים מומלצים

 

עדנה מינץ בפייסבוק



עיצוב