סדנאות והרצאות

מתכונים להכנת מזון בריא

כולסטרול וגורמי סיכון נוספים

 

גופנו מייצר כולסטרול כי יש לו תפקידים חשובים בגוף. אחד מהם הוא תפקוד נורמלי של התאים בגוף. הוא נחוץ לבניית ממברנות התאים היות והוא חומר מוצא להורמונים כגון אסטרוגן, טסטוסטרון וקורטיזון. כמו כן הוא אחד המרכיבים של מיץ המרה, המסייע בהוצאת רעלים מהגוף. נוכחות הכולסטרול במערכת העצבים ובמוח חיונית לקיומם.

יחד עם זאת, עודפי כולסטרול יכולים להיות בעוכרינו.

מן הראוי גם לקחת בחשבון כי מלבד תזונה, עישון, חוסר פעילות גופנית ותורשה יש גם סיבות נוספות לכולסטרול גבוה כמו מתח, גיל מתקדם ובעיות בבלוטת התריס.

מגדירים כולסטרול בעייתי כשהוא ברמה של עד 240 מ"ג או למעלה מזה. רמת כולסטרול רצויה היא 200 ומטה. רמה שבין 200 ל-239 הינה גבולית.

גופנו מסוגל לייצר את כל הכולסטרול הנחוץ לו.

 

LDLLow Density Lipoprotein – ("הכולסטרול הרע")

כולסטרול אינו מסיס בדם, ולכן הוא מוסע בדם על-ידי סוג של חלבון שנקרא ליפו פרוטאין.

רמה תקנית של LDL נחשבת 60-180 מ"ג לדציליטר.

רמות גבוהות של LDL מצביעות על אכילה מופרזת של שומנים או היפרליפידמיה

רמות נמוכות של LDL מצביעות על בעיות אי ספיגה במעיים, או תזונה לא מספקת

כשמורידים כולסטרול, בד"כ הכוונה היא ל-LDL.

 

HDL – High Density Lipoprotein  - ("הכולסטרול הטוב")

מאפשר הוצאת כולסטרול בזרם הדם ובכך מונע פלאק (טרשת עורקים). ככל שהוא גבוה יותר (עד רמה מסויימת), כן פוחת הסיכון למחלות לב וכלי דם.

רמה תקנית של HDL נחשבת 45-80 מ"ג לדציליטר. יש הגורסים ש-60 היא רמה אידיאלית.

לעתים יש אנשים שקשה להם להגיע לרמה זו. ידוע שרמות HDL נקבעות באופן תורשתי במידה רבה. תופעה של HDL נמוך נפוצה גם בקרב אנשים בעלי התסמונת המתבולית אשר כוללת גם רמת טריגליצרידים גבוהה, לחץ דם גבוה ורמת סוכר גבוהה בדם.

כמו כן גם אם לאנשים בעלי תסמונת מתבולית יש רמות נמוכות של LDL, יש להם סיכוי גבוה לפתח מחלת לב וסוכרת. בד"כ מדובר בעודף משקל ורמות גבוהות של חלבון CRP (המצביע על תהליך דלקתי בדם).

פעילות גופנית ובחירה נכונה של שומנים (שמן זית, שמן קוקוס וכו''). יכולים להגביר את רמת ה-HDL.

רמות גבוהות של HDL נובעות מליקויים בתפקוד כבד.

רמות נמוכות של HDL גורמות לסיכון מוגבר של מחלת לב

כדי לקבוע את רמת הסיכון שלנו יש לחלק את הכולסטרול הכללי ב-HDL. לדוגמא, אם הכולסטרול הכללי הוא 200, וה-HDL 50, היחס יהיה 4 (4:1).

יחס של 3.5 או נמוך יותר הינו אופטימלי

יחס שבין 3 ל-5 נחשב לסיכון נמוך.

יחס של 5 ומעלה נחשב סיכון גבוה.

כל זה נכון לגבי אדם בריא שאין לו מחלות כלי דם.

למי שיש מחלת לב/כלי דם או סוכרת, גם יחס של 4 נחשב גבוה. במקרה כזה רמה של LDL רצויה היא למטה מ-100 ואפילו 70 ואילו רמת HDK רצויה לפחות 50 או 60.

כך יתקבל יחס של כולסטרול כללי מחולק ל-HDL = 2 או פחות.

 

C Reactive Protein – CRP

 

חלבון זה מיוצר בכבד וברקמות שונות בתגובה לזיהום או דלקת בגוף. כיום קיימת השערה שמחלות רבות בגוף מתחילות בתהליך של דלקת, כולל מחלות לב וכלי דם.

גם אם רמת הכולסטרול נורמלית, רמת ה-CRP עלולה להיות גבוהה. שילוב של CRP עם כולסטרול גבוה מהווה סיכון רב.

רמת CRP מתחת ל-1 מהווה סיכון נמוך.

רמת CRP 1-3 מהווה  סיכון בינוני

לגבי נשים שנוטלות הורמונים בגיל המעבר – ד"ר סידני סמית מאוניברסיטת צפון קרוליינה טוען שתרופות מבוססות הורמונים עלולות להעלות רמות CRP באופן ניכר.

אספירין מוריד רמת CRP.

 

הסיבות לרמת CRP גבוהה הינן:

תזונה לקויה ודלה בשומנים טובים (אומגה 3 - אשר הינו אנטי דלקתי)

(ניתן לשפר ערכים של CRP באותן דרכים שניתן לשפר מצבים של מחלות לב וכלי דם: תזונה, פעילות גופנית, משקל תקין והפסקת עישון).

יש בתזונה המערבית יותר מדי אומגה 6 (שמנים שעל המדף כגון שמן תירס, שמן סויה, שמן שומשום וכו', וכן מוצרי מזון מתועשים שמכילים שמנים אלה) ופחות מדי אומגה 3 (שהינו אנטי דלקתי).

היחס הנכון בין אומגה 6 לאומגה 3 צריך להיות 1:2.

היחס בארה"ב (וגם בישראל) הוא 1:17.

בתזונה ים תיכונית (כמו ביוון למשל) היחס הוא 1:2.   לכן שם שיעורי מחלות לב וכלי דם נמוך בהרבה מאשר במערב.

 

גורמי סיכון אחרים:

טריגליצרידים

רמת טריגליצרידים בצום צריכה להיות נמוכה מ-150.

רמה של 150-199 הינה גבולית

רמת של 200-499 נחשבת גבוהה

רמה מעל 500 נחשבת גבוהה מאד.

סיבות:  ריבוי פחמימות פשוטות ואלכוהול.

טיפול טבעי יכלול פחמימות מורכבות, ירידה במשקל, הימנעות מאלכוהול, הפסקת עישון, ובמקרים מורכבים יותר נטילת ניאצין ואומגה 3.

 

LDL עם חלקיקים קטנים

קיימים שני סוגי LDL –בעל חלקיקים גדולים ובעל חלקיקים קטנים.

תפישה זו חדשה יחסית. חלקיקים גדולים של LDL  מתפרקים ביתר קלות. לעומת זאת, חלקיקים קטנים של LDL עלולים להיצמד לפלאק טרשתי. בדרך כלל זו תופעה גנטית. הבעיה מחמירה בעקבות תזונה עתירת פחמימות.

 

ליפופרוטאין A 

זוהי מולקולה של LDL מחוברת לחלבון.

אצל 20% מהאוכלוסיה יש נטיה גנטית לרמה גבוהה של ליפו פרוטאין A. רופאים בדרך כלל לא מבדילים או בודקים גורם זה. חשוב לבדוק זאת אצל חולים במחלת טרשת ואצל אוכלוסיה מבוגרת.

 

הומוציסטאין

רמה גבוהה של הומוציסטאין קשורה לא רק לכולסטרול גבוה ומחלות כלי דם אלא לליקויים בזיכרון ובמחלות פרקינסון ואלצהיימר אצל מבוגרים.

רמה גבוהה של הומוציסטאין מרמזת על תפקוד לא תקין של המעטה הפנימי של כלי הדם.

הומוציסטאין מצטבר בגוף בכמויות מזיקות בקרב אנשים שלא מסוגלים לפרק את חומצת האמינו מתיונין (נמצאת בשפע בבשר). הימנעות מבשר יכולה לעזור, ביחד עם תוספת של ויטמין 6B, 12B וחומצה פולית.

פיברינוגן

גורם קרישה בדם. רמה גבוהה שלו בדם עלולה ליצור קרישי דם. רופאים בדרך כלל ממליצים על נטילת אספירין בכמות יומית של 8 מ"ג. אחרים ממליצים על אומגה 3, שום, ארגינין, ברומולין, ויטמין E  או כורכום (כורכומין).

 

כיצד מורידים רמות LDL – האם חייבים תרופה

לא בכל מקרה חייבים לקבל תרופות מסוג סטטינים. כאשר היחס בין LDL ל-HDL הינו נמוך (למשל 1), גם אם הכולסטרול הכללי הינו 240 ואין הסטוריה של מחלת לב, אין צורך בתרופה.

יש להתייחס לכל מקרה לגופו.

מי שנמצא בקבוצת סיכון גבוהה (מחלות לב וכלי דם או סוכרת), המטרה היא להוריד רמות כולסטרול LDL מתחת ל-100 (לדעת מומחים מתחת ל-70).

 


| כולסטרול || עודף כולסטרול || תזונה וכולסטרול |



ניתן לקבל הדרכה לאורח חיים בריא ע"י פגישה אישית

© כל הזכויות שמורות לעדנה מינץ - המידע הניתן כאן איננו מידע רפואי ולא בא להחליף טיפול תרופתי.
יש להיוועץ ברופא לפני שמחליטים לעשות שינויים כלשהם. אין להעתיק או לשכפל תוכן מאמר זה ללא רשות.

 

עדנה מינץ, תזונה טבעית - mintzedna@gmail.com

 

________________________

________________________

סדנה בת 8 מיפגשים
לאורח חיים בריא
לחולי סרטן
ובני משפחותיהם

________________________


 
 

גלריית תמונות המלצות תזונתיות ייעוץ תזונה אישי וקבוצתי ייעוץ תזונה לאירגונים ועסקים סדנאות והרצאות מתכונים מאמרים שאלות נפוצות קישורים מומלצים

 

עדנה מינץ בפייסבוק



עיצוב