סדנאות והרצאות

מתכונים להכנת מזון בריא

תריסר המזהמים

 

 

¬תריסר המזהמים

 

אלה חומרים במזון ובסביבה שגורמים למחלות וחשוב להימנע מהם.
1.שומני טרנס – גורמים להרס ממברנות בתאי הגוף
שומני טרנס הן חומצות שומן רוויות במימנים (כגון מרגרינה) או שמנים מחוממים בתהליך של טיגון, אפיה, וכו'. אם ניקח לדוגמה צ'יפס מתפוחי אדמה, נפגוש שם בנוסף לשמן המחומם שיוצר רדיקל חופשי גם אקרילמיד, שהוא חומר מסרטן שנוצר כתוצאה מקלייה של עמילנים. דברי מאפה מטוגנים כגון סופגניות, סמבוסק, ביזלי, במבה וכדומה מכילים את אותם אקרילמידים בנוסף לשומני הטרנס. שומני טרנס הינם מוצקים, בניגוד לשומנים טבעיים. שומנים טבעיים, מעצם היותם נקשרים לחמצן, הינם גמישים ויכולים להתחבר לחלבונים ובעזרתם תוך כדי שינוע בגוף, להפוך לנוזלים, הם תורמים לגמישות ממברנות התאים בגוף. לעומת זאת, שומני טרנס גורמים להרס ממברנות התא.
2.סוכר, סירופים, פרוקטוז ומשקאות מוגזים – מעודדים צמיחת תאי סרטן והחלשת הלבלב, סוכרת ודלדול מסת עצם
תאי סרטן זקוקים לסוכר רב כדי לתפקד. הם מפיקים אנרגיה בדרך ההתססה (דמיינו שלב בהכנת יין בו הענבים תוססים ודורשים תוספת סוכר). הסוכר עצמו נטול ויטמינים ומינרלים, והוא מדלדל את הגוף מויטמיני B שחיוניים לרוב מערכות הגוף. רוב מוצרי המאפה בארצות הברית מכילים סירופ זה. סירופ פרוקטוז (שעשוי לרוב מתירס) או אגבה (מצמח הקקטוס) נספג מייד בכבד כי הוא בא בצורה נוזלית. הכבד הופך אותו מייד לשומן. משרד החקלאות האמריקאי (USDA) קבע שפרוקטוז מדלדל את כמויות הכרום בגוף. ירידה בכמויות כרום פוגעת בתפקודי לבלב ומחישה תהליך סוכרתי בגוף. בפחית קולה, למשל, יש 13 כפיות סוכר בנוסף לזרחן שמדלדל את העצמות וגורם לאוסטיאופורוזיס.
3. אקסיטוטוקסינים (excitotoxins)– לדוגמא מונוסודיום גלוטמט ואספרטם – הגורמים להרס תאים במוח, השמנה, דיכאון ובעיות בלב, ועוד.
אלו הן חומצות אמינו שמגיבות לקולטנים מיוחדים (נוירונים) במוח בצורה כזו שהן הורסות תאי מוח מסויימים. לבני אדם אין מחסום במוח (בהיפותלמוס) כדי לחסום אותם אקסיטוטוקסינים. לפיכך הם מסוגלים לחדור לתאי המוח ולגרום נזק.
כשרוצים לקבל במעבדה עכברים שמנים, מזריקים להם עם היוולדם מונו סודיום גלוטמט, אשר משלש את כמות האינסולין בלבלב וגורם לעכברים להיות שמנים.
מונו סודיום גלוטמט גורם לצלקות בהיפותלמוס וגורם להתפתחות בלתי תקינה, להשמנה ולבעיות פריון. מונו סודיום גלוטמט גם ידוע כהורס תאי מוח וגורם לבחילות, הקאות, מיגרנות, דיכאון ובעיות בלב. הוא מסתתר במוצרים רבים תחת שמות שונים ומשונים, למשל תמצית חומצת שמרים גלוטמית. יצרניות המזון יודעות שהוא משפר טעם. אם תבדקו את המזווה שלכם, תיווכחו לדעת שהוא נמצא כמעט בכל מוצרי המזון (אבקות מרק, רטבים, טבעות צ'יפס, מנה חמה, שמן מתירס ומוצרים מתירס וכו').
אספרטם בנוי משתי חומצות אמינו וממתנול (אלכוהול המופק מעץ). למרות שהוא ידוע כחומר מזיק ורעיל למוח, השימוש בו מותר – למרות תלונות של אזרחים על כאבי ראש, סחרחורות ובחילות, הקאות, התקפי עווית, התכווצויות, טשטוש בראייה ותגובות שליליות אחרות.
4.סודיום ניטרט  – והורמון גדילה rBGH שבא מחלב הפרה מעורר יצירה של IGF1  שעלול לעורר גדילה והתחלקות של תאים סרטניים.
בשנת 1994 הכניסו שלטונות הבריאות בארה"ב וחברת מונסנטו לשוק את הורמון הגדילה הזה. כשמזריקים אותו לפרות, הן מייצרות 25% יותר חלב. נוכחות החומר הזה בדמה של הפרה מעורר יצירה של הורמון גדילה מסוג 1IGF (הורמון גדילה דמוי אינסולין) והוא זה שבעצם מעודד את יצירת החלב.
IGF הינו הורמון טבעי הקיים בבעלי חיים ובבני אדם. IGF איננו נהרס בתהליך פיסטור החלב. היות ו-IGF פעיל באדם וגורם להתחלקות תאים, הגברת השימוש בIGF בחלב מעוררת את השאלה אם זה עלול לעודד התחלקות תאים והפיכתם לתאים סרטנים. כל המדינות בעולם מלבד ארה"ב אסרו על השימוש בחומר זה.
ניטריטים וניטרטים הינם חומרים מסרטנים הנמצאים בבשרים מעובדים  (נקניק, סלמי, פסטרמה, נקניקיות, בשר מעובד). הם הינם אלה שנותנים לבשר המעובד את הצבע האדום במקום הצבע האפרפר האופייני לבשר שמונח זמן רב על המדף.
משרד הבריאות האמריקאי ניסה לאסור השימוש בחומרים אלה עוד בשנות ה-70 של המאה הקודמת, אך לא הצליח בגלל לחצם של יצרני הבשר הגדולים.
5.סויה – מהונדסת ברובה, מכילה חומר קרישה, אסטרוגן ואיננה חלבון מלא.
בקרב הציבור ושלטונות הבריאות רווחת הדעה שסויה הינו מוצר בריאות אופטימלי. ארצות הברית מגדלת סויה בעיקר לתעשיית השמן ןלהאבסת בעלי חיים לתעשיית הבשר. לאחר מיצוי השמן נותר חלבון הסויה, וכך נולד הרעיון להרבות בשבחו של חלבון הסויה כמזון בריא. למעשה במוצרי הסויה ניתן למצוא אסטרוגן שמוצאו בחומר ההדברה בו מרוססים פולי הסויה.
סויה מכילה חומצה פיטית שמעכבת ספיגת מינרלים כגון ברזל, אבץ ומגנזיום. סויה גם מכילה מעכב אנזימים בשם טריפסין, שהינו חיוני לעיכול חלבונים ותאים סרטניים. פולי הסויה גם מכילים חומר בשם המגלוטינין הגורם לקרישיות יתר בדם, וכך נפגעת ספיגת חמצן ברקמות. מיפגע נוסף – במוצרי סויה לתינוקות יש פי 100 יותר אלומיניום מאשר במוצרים עם חלב. אלומיניום גורם גם לאלצהיימר.
חלבון מפולי סויה איננו חלבון מלא. אין זה מזון טבעי ויש בו מספר חומרים מסרטנים. מלבד זאת, רוב מוצרי הסויה בארה"ב מהונדסים.
6.אסבסט נתגלה כחומר מסרטן הנמצא בבנינים רבים.
במאה האחרונה חצבו למעלה מ-30 מליון טונות אסבסט. שבבי אסבסט שחודרים לגוף נתקעים שם ויכולים לגרום לנזק לריאות ולאיברים אחרים (סרטן ריאות). המקור הנפוץ ביותר לאסבסט – רצפות, תקרות, תעלות חימום וצנרת מים משנות ה-50 עד שנות ה-70.
אסבסט עדיין משמש כמבודד בבניינים ישנים.
שני בנייני התאומים בניו יורק שנחרבו הכילו כמויות עצומות של אסבסט.
7.פלואוריד – עלול לגרום להרעלה, מזיק למערכת החיסון, איננו מונע עששת בניגוד למה שחושבים, מזיק לבלוטת תריס.
פלואור הינו נוירו טוקסין, ושימוש יומי קבוע בו עלול להוביל להרעלה. בניגוד לדעה הרווחת, פלואוריד איננו מונע עששת. מחקרים מדעיים מוכיחים שזהו נוירו טוקסין שגורם למומי לידה, סרטן ואוסטיאופורוזיס. פלואוריד גם מזיק  למערכות החיסון, הנשימה והעיכול וכן לכליות, לכבד, למוח ולבלוטת המגן.
אין הצדקה להוספת פלואוריד למי השתיה.
8.כספית – מקורה בעיקר בסתימות בפה ובדגי ים
מצויה בעיקר בדגים ובסתימות בשיניים.
מנין מגיעה הכספית למזון?  בני האדם משחררים כספית אל תוך האויר והמים עקב זיהום האויר והפסולת התעשייתית. הכספית מצטברת בנחלים, בנהרות ובאוקינוסים, באדמה ובמי השתיה, וכך מגיעה אל שרשרת המזון. כל דג סופג את הכספית מדג קטן יותר שהוא אוכל. ככל שהדג גדול יותר, כך יש בגופו יותר כספית. הדגים עם כמות הכספית הגדולה ביותר: דג החרב, כריש, מקרל, דג האריחים (tilefish), בס, מרלין (סוג של דולפין קטן), הליבוט, רכיכות, סלמון וטונה.
9.מיקוטוקסינים (רעל מפטריות ועובש).  נמצאים בעיקר בדגנים ואגוזים. גורמים לבעיות בריאות (תירס, חיטה, בוטנים וכו').
מיקוטוקסינים הינם רעלים שנוצרים מסוגי עובש הקיימים בעיקר בדגנים ובאגוזים  וגורמים לבעיות בריאותיות. התירס נגוע בפומוניזין ובאפלטוקסין (מחוללי סרטן). מחקר שנעשה בשנת 1993 הראה 24 סוגי רעלים בבוטנים, ביניהם אפלטוקסין. גם פטריות מאכל מכילות מיקוטוקסינים.
10.אורגנוכלורידים (תוצרי לוואי של כלור) כגון דיאוקסין. – מסרטנים.
רוב הכלור במזון מגיע ממי השתיה. הכלור נצמד באופן אקראי לחומר אורגני ונוצרים אלפי כימיקלים חדשים הקרויים אורגנו כלורינים. הם רעלים ברמה גבוהה, יציבים ואינם מתפרקים במשך מאות שנים.
אורגנו כלורידים מאוחסנים בתאי השומן בגוף.
בקרב אוכלוסיות ששותות מים עם כלור, מקרי הסרטן גבוהים ב-93% יותר מאשר בקרב אכלוסיות שלא שותות מים עם כלור.
אורגנוכלורין רעיל במיוחד הוא הדיאוקסין, שהינו תוצר לוואי של תעשיית הניר והפלסטיק. כמו כן הדיאוקסין נוצר כתוצאה משריפת דלקים (עץ, פחם או נפט).
11.דיאוקסין הינו חומר מסרטן, ובנוסף לכך משבש את התפתחות מערכת הרבייה, מזיק לכבד, לפריחות בעור, לאובדן פיגמנט בעור וכו'.
המקור העיקרי לצריכת דיאוקסין בא משומן בעלי חיים. היות ודיאוקסין מסיס בשומן, הוא מגיע אלינו דרך שרשרת המזון.
מחקר עדכני מצא קשר בין אורגנוכלורידים וסרטן השד. אורגנוכלורידים, בנוסף להיותם רעילים, מכילים גם סנואסטרוגנים שמחקים פעילות אסטרוגנים.
a.זיהום מפלסטיק, ביספנול A, פטאלאטים.
בקבוקי מים משמשים מקור נכבד לזיהום מפלסטיק, וכן כלים לאיחסון, חימום והגשה מפלסטיק.
BPA – ביספנול A – מצוי במוצרים רבים בשוק כיום. ככל שהפלסטיק מתבלה ומתיישן, הביספנול A דולף.
בתעשיית הפלסטיק קיימים גם פטאלאטים שתפקידם לשמור את הפלסטיק זמן רב יותר, והם משמשים גם בתעשיית הקוסמטיקה.
דיאתיל-פטאלאט (DEP) (משחות שיניים, חלקי רכב, כלי עבודה, צעצועים, אריזות מזון, חומרי הדברה, דוחי יתושים, אספירין, לק ציפורניים, בושם, ספריי לשיער).
b.דיבוטיל פטאלאט  (DBP) פלסטיק צלולוז, תמיסות ממיסים לצבע, ממיסים לקוסמטיקה, לק ציפורניים, אריזות מזון, בושם, חומרי הזנה לעור, ספריי לשיער, חומרים דוחי חרקים.
c.בנזיל בוטיל פטאלאט (BBP) – חומרים פלסטיים בדבקים, ריצוף PVC, גימור מעץ, מזרקים של טמפונים. הריח העז שנתפשט במכונית החשופה שעות לשמש נובע מפטאלאט שנמצא בריפוד מפלסטיק.
נשים בהריון או המתעתדות להיכנס להריון, מומלץ להן להימנע משימוש במוצרים המכילים פטאלאטים כגון: עטיפות מזון מניילון (ניילון נצמד), בקבוקי פלסטיק, מיכלי מזון מפלסטיק, לק ציפורניים. לפטאלאטים יש תכונות אסטרוגניות והם בעלי אפקט רעיל על אשכים. הם גורמים למומים מלידה, גורמים לסרטן, מזיקים למערכת ההורמונאלית ומסוכנים במיוחד לילדים.
בנזין (benzene) – תוצר של תעשיות הדלק- פחמן מימי שמשמש חומר גלם לתעשיית הרפואה, כימיקלים תעשייתיים, פלסטיק שרפי גומי וכן אריגים וצבעים סינתטיים.
זהו חומר מסרטן, ובארצות הברית ידוע כאחד מהגורמים העיקריים ללוקמיה.
12.חומרי הדברה, קוטלי עשבים, ריסוסים.
פירות וירקות המגודלים עם ריסוסים וחומרי הדברה מסכנים את הבריאות. פעמים רבות נמצאות כמויות גדולות מהמותר. פירות המכילים במיוחד חומרי הדברה: תפוחים, אגסים, פטל, ענבים, דובדבנים, חסה ועלים ירוקים, תות שדה, מלון, פלפלים, אפרסקים, נקטרינות, סלרי, תפוחי אדמה, גזר, ענבים ודלעת. ההמלצה היא לצרוך פירות וירקות אורגניים (במיוחד עבור הילדים). במידה ואין אפשרות לאורגני, מומלץ להכין תמיסה המכילה כמה טיפות של תמצית זרעי אשכוליות, כף סודה לשתיה, כוס חומץ וכוס מים. מאחסנים את התמיסה בבקבוק עם התזה, מתיזים על הירקות והפירות ונותנים להם לספוג את החומר במשך עשר דקות. לאחר מכן יש לשטוף הכל במים ביסודיות. תהליך זה יכול לנטרל חלק רב מחומרי ההדברה.
פירות וירקות המכילים פחות חומרי הדברה הם אוכמניות, אשכוליות, בננות, ברוקולי, מנגו, כרובית, אבוקדו, אספרגוס,בצל, פרי הדר, אננס, אבטיח.
מתוך הספר:  Cancer step outside the box – Ty Bollinger,  pp 320-339

אלה חומרים במזון ובסביבה שגורמים למחלות וחשוב להימנע מהם.

 

1.שומני טרנס – גורמים להרס ממברנות בתאי הגוף

שומני טרנס הן חומצות שומן רוויות במימנים (כגון מרגרינה) או שמנים מחוממים בתהליך של טיגון, אפיה, וכו'. אם ניקח לדוגמה צ'יפס מתפוחי אדמה, נפגוש שם בנוסף לשמן המחומם שיוצר רדיקל חופשי גם אקרילמיד, שהוא חומר מסרטן שנוצר כתוצאה מקלייה של עמילנים. דברי מאפה מטוגנים כגון סופגניות, סמבוסק, ביזלי, במבה וכדומה מכילים את אותם אקרילמידים בנוסף לשומני הטרנס. שומני טרנס הינם מוצקים, בניגוד לשומנים טבעיים. שומנים טבעיים, מעצם היותם נקשרים לחמצן, הינם גמישים ויכולים להתחבר לחלבונים ובעזרתם תוך כדי שינוע בגוף, להפוך לנוזלים, הם תורמים לגמישות ממברנות התאים בגוף. לעומת זאת, שומני טרנס גורמים להרס ממברנות התא.

2.סוכר, סירופים, פרוקטוז ומשקאות מוגזים – מעודדים צמיחת תאי סרטן והחלשת הלבלב, סוכרת ודלדול מסת עצם

תאי סרטן זקוקים לסוכר רב כדי לתפקד. הם מפיקים אנרגיה בדרך ההתססה (דמיינו שלב בהכנת יין בו הענבים תוססים ודורשים תוספת סוכר). הסוכר עצמו נטול ויטמינים ומינרלים, והוא מדלדל את הגוף מויטמיני B שחיוניים לרוב מערכות הגוף. רוב מוצרי המאפה בארצות הברית מכילים סירופ זה. סירופ פרוקטוז (שעשוי לרוב מתירס) או אגבה (מצמח הקקטוס) נספג מייד בכבד כי הוא בא בצורה נוזלית. הכבד הופך אותו מייד לשומן. משרד החקלאות האמריקאי (USDA) קבע שפרוקטוז מדלדל את כמויות הכרום בגוף. ירידה בכמויות כרום פוגעת בתפקודי לבלב ומחישה תהליך סוכרתי בגוף. בפחית קולה, למשל, יש 13 כפיות סוכר בנוסף לזרחן שמדלדל את העצמות וגורם לאוסטיאופורוזיס.

3. אקסיטוטוקסינים (excitotoxins)– לדוגמא מונוסודיום גלוטמט ואספרטם – הגורמים להרס תאים במוח, השמנה, דיכאון ובעיות בלב, ועוד.

אלו הן חומצות אמינו שמגיבות לקולטנים מיוחדים (נוירונים) במוח בצורה כזו שהן הורסות תאי מוח מסויימים. לבני אדם אין מחסום במוח (בהיפותלמוס) כדי לחסום אותם אקסיטוטוקסינים. לפיכך הם מסוגלים לחדור לתאי המוח ולגרום נזק.כשרוצים לקבל במעבדה עכברים שמנים, מזריקים להם עם היוולדם מונו סודיום גלוטמט, אשר משלש את כמות האינסולין בלבלב וגורם לעכברים להיות שמנים.מונו סודיום גלוטמט גורם לצלקות בהיפותלמוס וגורם להתפתחות בלתי תקינה, להשמנה ולבעיות פריון. מונו סודיום גלוטמט גם ידוע כהורס תאי מוח וגורם לבחילות, הקאות, מיגרנות, דיכאון ובעיות בלב. הוא מסתתר במוצרים רבים תחת שמות שונים ומשונים, למשל תמצית חומצת שמרים גלוטמית. יצרניות המזון יודעות שהוא משפר טעם. אם תבדקו את המזווה שלכם, תיווכחו לדעת שהוא נמצא כמעט בכל מוצרי המזון (אבקות מרק, רטבים, טבעות צ'יפס, מנה חמה, שמן מתירס ומוצרים מתירס וכו').אספרטם בנוי משתי חומצות אמינו וממתנול (אלכוהול המופק מעץ). למרות שהוא ידוע כחומר מזיק ורעיל למוח, השימוש בו מותר – למרות תלונות של אזרחים על כאבי ראש, סחרחורות ובחילות, הקאות, התקפי עווית, התכווצויות, טשטוש בראייה ותגובות שליליות אחרות.

4.סודיום ניטרט  – והורמון גדילה rBGH שבא מחלב הפרה מעורר יצירה של IGF1  שעלול לעורר גדילה והתחלקות של תאים סרטניים.

בשנת 1994 הכניסו שלטונות הבריאות בארה"ב וחברת מונסנטו לשוק את הורמון הגדילה הזה. כשמזריקים אותו לפרות, הן מייצרות 25% יותר חלב. נוכחות החומר הזה בדמה של הפרה מעורר יצירה של הורמון גדילה מסוג 1IGF (הורמון גדילה דמוי אינסולין) והוא זה שבעצם מעודד את יצירת החלב.IGF הינו הורמון טבעי הקיים בבעלי חיים ובבני אדם. IGF איננו נהרס בתהליך פיסטור החלב. היות ו-IGF פעיל באדם וגורם להתחלקות תאים, הגברת השימוש בIGF בחלב מעוררת את השאלה אם זה עלול לעודד התחלקות תאים והפיכתם לתאים סרטנים. כל המדינות בעולם מלבד ארה"ב אסרו על השימוש בחומר זה.ניטריטים וניטרטים הינם חומרים מסרטנים הנמצאים בבשרים מעובדים  (נקניק, סלמי, פסטרמה, נקניקיות, בשר מעובד). הם הינם אלה שנותנים לבשר המעובד את הצבע האדום במקום הצבע האפרפר האופייני לבשר שמונח זמן רב על המדף.משרד הבריאות האמריקאי ניסה לאסור השימוש בחומרים אלה עוד בשנות ה-70 של המאה הקודמת, אך לא הצליח בגלל לחצם של יצרני הבשר הגדולים.

5.סויה – מהונדסת ברובה, מכילה חומר קרישה, אסטרוגן ואיננה חלבון מלא.

בקרב הציבור ושלטונות הבריאות רווחת הדעה שסויה הינו מוצר בריאות אופטימלי. ארצות הברית מגדלת סויה בעיקר לתעשיית השמן ןלהאבסת בעלי חיים לתעשיית הבשר. לאחר מיצוי השמן נותר חלבון הסויה, וכך נולד הרעיון להרבות בשבחו של חלבון הסויה כמזון בריא. למעשה במוצרי הסויה ניתן למצוא אסטרוגן שמוצאו בחומר ההדברה בו מרוססים פולי הסויה.סויה מכילה חומצה פיטית שמעכבת ספיגת מינרלים כגון ברזל, אבץ ומגנזיום. סויה גם מכילה מעכב אנזימים בשם טריפסין, שהינו חיוני לעיכול חלבונים ותאים סרטניים. פולי הסויה גם מכילים חומר בשם המגלוטינין הגורם לקרישיות יתר בדם, וכך נפגעת ספיגת חמצן ברקמות. מיפגע נוסף – במוצרי סויה לתינוקות יש פי 100 יותר אלומיניום מאשר במוצרים עם חלב. אלומיניום גורם גם לאלצהיימר.חלבון מפולי סויה איננו חלבון מלא. אין זה מזון טבעי ויש בו מספר חומרים מסרטנים. מלבד זאת, רוב מוצרי הסויה בארה"ב מהונדסים.

6.אסבסט נתגלה כחומר מסרטן הנמצא בבנינים רבים.


במאה האחרונה חצבו למעלה מ-30 מליון טונות אסבסט. שבבי אסבסט שחודרים לגוף נתקעים שם ויכולים לגרום לנזק לריאות ולאיברים אחרים (סרטן ריאות). המקור הנפוץ ביותר לאסבסט – רצפות, תקרות, תעלות חימום וצנרת מים משנות ה-50 עד שנות ה-70.אסבסט עדיין משמש כמבודד בבניינים ישנים.שני בנייני התאומים בניו יורק שנחרבו הכילו כמויות עצומות של אסבסט.

7.פלואוריד – עלול לגרום להרעלה, מזיק למערכת החיסון, איננו מונע עששת בניגוד למה שחושבים, מזיק לבלוטת תריס.

פלואור הינו נוירו טוקסין, ושימוש יומי קבוע בו עלול להוביל להרעלה. בניגוד לדעה הרווחת, פלואוריד איננו מונע עששת. מחקרים מדעיים מוכיחים שזהו נוירו טוקסין שגורם למומי לידה, סרטן ואוסטיאופורוזיס. פלואוריד גם מזיק  למערכות החיסון, הנשימה והעיכול וכן לכליות, לכבד, למוח ולבלוטת המגן.אין הצדקה להוספת פלואוריד למי השתיה.

8.כספית – מקורה בעיקר בסתימות בפה ובדגי יםמצויה בעיקר בדגים ובסתימות בשיניים.

מנין מגיעה הכספית למזון?  בני האדם משחררים כספית אל תוך האויר והמים עקב זיהום האויר והפסולת התעשייתית. הכספית מצטברת בנחלים, בנהרות ובאוקינוסים, באדמה ובמי השתיה, וכך מגיעה אל שרשרת המזון. כל דג סופג את הכספית מדג קטן יותר שהוא אוכל. ככל שהדג גדול יותר, כך יש בגופו יותר כספית. הדגים עם כמות הכספית הגדולה ביותר: דג החרב, כריש, מקרל, דג האריחים (tilefish), בס, מרלין (סוג של דולפין קטן), הליבוט, רכיכות, סלמון וטונה.

9.מיקוטוקסינים (רעל מפטריות ועובש).  

נמצאים בעיקר בדגנים ואגוזים. גורמים לבעיות בריאות (תירס, חיטה, בוטנים וכו').מיקוטוקסינים הינם רעלים שנוצרים מסוגי עובש הקיימים בעיקר בדגנים ובאגוזים  וגורמים לבעיות בריאותיות. התירס נגוע בפומוניזין ובאפלטוקסין (מחוללי סרטן). מחקר שנעשה בשנת 1993 הראה 24 סוגי רעלים בבוטנים, ביניהם אפלטוקסין. גם פטריות מאכל מכילות מיקוטוקסינים.

10.אורגנוכלורידים (תוצרי לוואי של כלור) כגון דיאוקסין. – מסרטנים.

רוב הכלור במזון מגיע ממי השתיה. הכלור נצמד באופן אקראי לחומר אורגני ונוצרים אלפי כימיקלים חדשים הקרויים אורגנו כלורינים. הם רעלים ברמה גבוהה, יציבים ואינם מתפרקים במשך מאות שנים.אורגנו כלורידים מאוחסנים בתאי השומן בגוף.בקרב אוכלוסיות ששותות מים עם כלור, מקרי הסרטן גבוהים ב-93% יותר מאשר בקרב אכלוסיות שלא שותות מים עם כלור.אורגנוכלורין רעיל במיוחד הוא הדיאוקסין, שהינו תוצר לוואי של תעשיית הניר והפלסטיק. כמו כן הדיאוקסין נוצר כתוצאה משריפת דלקים (עץ, פחם או נפט).

11.דיאוקסין הינו חומר מסרטן, ובנוסף לכך משבש את התפתחות מערכת הרבייה, מזיק לכבד, לפריחות בעור, לאובדן פיגמנט בעור וכו'.

המקור העיקרי לצריכת דיאוקסין בא משומן בעלי חיים. היות ודיאוקסין מסיס בשומן, הוא מגיע אלינו דרך שרשרת המזון.מחקר עדכני מצא קשר בין אורגנוכלורידים וסרטן השד. אורגנוכלורידים, בנוסף להיותם רעילים, מכילים גם סנואסטרוגנים שמחקים פעילות אסטרוגנים.

a.זיהום מפלסטיק, ביספנול A, פטאלאטים.בקבוקי מים משמשים מקור נכבד לזיהום מפלסטיק, וכן כלים לאיחסון, חימום והגשה מפלסטיק.BPA – ביספנול A – מצוי במוצרים רבים בשוק כיום. ככל שהפלסטיק מתבלה ומתיישן, הביספנול A דולף.בתעשיית הפלסטיק קיימים גם פטאלאטים שתפקידם לשמור את הפלסטיק זמן רב יותר, והם משמשים גם בתעשיית הקוסמטיקה.דיאתיל-פטאלאט (DEP) (משחות שיניים, חלקי רכב, כלי עבודה, צעצועים, אריזות מזון, חומרי הדברה, דוחי יתושים, אספירין, לק ציפורניים, בושם, ספריי לשיער).

b.דיבוטיל פטאלאט  (DBP) פלסטיק צלולוז, תמיסות ממיסים לצבע, ממיסים לקוסמטיקה, לק ציפורניים, אריזות מזון, בושם, חומרי הזנה לעור, ספריי לשיער, חומרים דוחי חרקים.

c.בנזיל בוטיל פטאלאט (BBP) – חומרים פלסטיים בדבקים, ריצוף PVC, גימור מעץ, מזרקים של טמפונים. הריח העז שנתפשט במכונית החשופה שעות לשמש נובע מפטאלאט שנמצא בריפוד מפלסטיק.

נשים בהריון או המתעתדות להיכנס להריון, מומלץ להן להימנע משימוש במוצרים המכילים פטאלאטים כגון: עטיפות מזון מניילון (ניילון נצמד), בקבוקי פלסטיק, מיכלי מזון מפלסטיק, לק ציפורניים. לפטאלאטים יש תכונות אסטרוגניות והם בעלי אפקט רעיל על אשכים. הם גורמים למומים מלידה, גורמים לסרטן, מזיקים למערכת ההורמונאלית ומסוכנים במיוחד לילדים.
בנזין (benzene) – תוצר של תעשיות הדלק- פחמן מימי שמשמש חומר גלם לתעשיית הרפואה, כימיקלים תעשייתיים, פלסטיק שרפי גומי וכן אריגים וצבעים סינתטיים.זהו חומר מסרטן, ובארצות הברית ידוע כאחד מהגורמים העיקריים ללוקמיה.

12.חומרי הדברה, קוטלי עשבים, ריסוסים.

פירות וירקות המגודלים עם ריסוסים וחומרי הדברה מסכנים את הבריאות. פעמים רבות נמצאות כמויות גדולות מהמותר. פירות המכילים במיוחד חומרי הדברה: תפוחים, אגסים, פטל, ענבים, דובדבנים, חסה ועלים ירוקים, תות שדה, מלון, פלפלים, אפרסקים, נקטרינות, סלרי, תפוחי אדמה, גזר, ענבים ודלעת. ההמלצה היא לצרוך פירות וירקות אורגניים (במיוחד עבור הילדים). במידה ואין אפשרות לאורגני, מומלץ להכין תמיסה המכילה כמה טיפות של תמצית זרעי אשכוליות, כף סודה לשתיה, כוס חומץ וכוס מים. מאחסנים את התמיסה בבקבוק עם התזה, מתיזים על הירקות והפירות ונותנים להם לספוג את החומר במשך עשר דקות. לאחר מכן יש לשטוף הכל במים ביסודיות. תהליך זה יכול לנטרל חלק רב מחומרי ההדברה.
פירות וירקות המכילים פחות חומרי הדברה הם אוכמניות, אשכוליות, בננות, ברוקולי, מנגו, כרובית, אבוקדו, אספרגוס,בצל, פרי הדר, אננס, אבטיח.


מתוך הספר:  Cancer step outside the box – Ty Bollinger,  pp 320-339

 


| שומני טרנס || סוכר || סירופים |



ניתן לקבל הדרכה לאורח חיים בריא ע"י פגישה אישית

© כל הזכויות שמורות לעדנה מינץ - המידע הניתן כאן איננו מידע רפואי ולא בא להחליף טיפול תרופתי.
יש להיוועץ ברופא לפני שמחליטים לעשות שינויים כלשהם. אין להעתיק או לשכפל תוכן מאמר זה ללא רשות.

 

עדנה מינץ, תזונה טבעית - mintzedna@gmail.com

 

________________________

________________________

סדנה בת 8 מיפגשים
לאורח חיים בריא
לחולי סרטן
ובני משפחותיהם

________________________


 
 

גלריית תמונות המלצות תזונתיות ייעוץ תזונה אישי וקבוצתי ייעוץ תזונה לאירגונים ועסקים סדנאות והרצאות מתכונים מאמרים שאלות נפוצות קישורים מומלצים

 

עדנה מינץ בפייסבוק



עיצוב