סדנאות והרצאות

מתכונים להכנת מזון בריא

מחלות מעי דלקתיות - קרוהן וקוליטיס

 

הגורם למחלות מעי דלקתיות - קרוהן וקוליטיס, הינו במקרים רבים, תזונה גרועה (צריכה מרובה של בשר ומוצרי קמח מעובדים, ללא ירקות ופירות חיים, ללא סיבים תזונתיים, עם הרבה סוכרים ושומנים).

חולים במחלות אלה לוקים במחסור באנזימי עיכול, כי חסרים להם חומרי הבנין הדרושים לבניית האנזימים (ויטמינים, מינרלים המצויים בסוגי מזון מלא, בירקות, בנבטים ובפירות).

אכילת מזון טבעוני לא מבושל (Raw Food) מפירות וירקות, מגרה את חוש הריח והטעם הטבעי שלנו, והחושים מפרישים את האנזימים הנחוצים לפירוק המזון.

לחיידקים הידידותיים והסיבים המצויים במזון נא, תפקיד חשוב בשמירה על בריאות המעיים. הסיבים מספקים נפח המאפשר פעולה תקינה של הפריסטלטיקה (פעולת מעיים). ללא הסיבים, מוטלת על שריר המעי עבודה קשה ומתישה. כמו כן, הסיבים סופגים רעלים, התורמים או גורמים למחלות קרוהן וקוליטיס.

 

המזונות מחולקים ליוצרי ליחה ולאלה שאינם  יוצרי ליחה. הגוף מייצר ליחה, כדי להגן על הרקמות הרגישות מפני חומרים מזיקים ובלתי טבעיים. סוגי מזון אלה אף גורמים לעצירות. המזון המבושל, למשל, הינו סוג מזון יוצר ליחה (בעיקר בשר מבושל, מוצרי חלב וקטניות מבושלות כמו סויה ודגנים). לעומת זאת, פירות וירקות אינם מייצרי ליחה.

 

תנאי ראשון לריפוי מחלות אלה, הוא הימנעות ממוצרי בשר למיניהם, וכן חיטה ומוצרי חלב, ומעבר לתזונה צמחונית. מוצרים מן החי יוצרים חומציות בגוף ומייצרים ליחה. כמו כן, הם מעוטי נוזלים ודורשים ממערכת העיכול אנרגיה רבה בעיבוד המזון. בשר ומוצריו, וכן מוצרי חלב עוברים תהליך של התססה וריקבון בתוך מערכת העיכול תוך יצירת רעלנים כמו: אמוניה, סולפיטים, היסטמינים, טראמין, קדאברין, אינדולים ופורינים. הכבד והכליות עובדים בעומס יתר, וכאשר הכבד לא מסוגל להתמודד ביעילות עם רעלנים אלה, יש סכנה שחלקם יסתננו לזרם הדם וירעילו את התאים בגוף.

כמו כן, סוכרים הנוצרים בתהליך העיכול (סוכר רגיל וגם סוכר מפירות) גורמים לתסיסה במעי,כתוצאה מצירופי מזון לא נכונים או ממחסור באנזימי עיכול. תוצרי הלוואי של תסיסה הינם: חומצה לקטית (חומצת חלב הנמצאת ברקמות ומעידה על חומציות), חומצה אצטית (חומץ) ואלכוהול.

 

מזונות מומלצים ואורח חיים:

  • ירקות בבלנדר (סמודי) + מיצים
  • תוסף של אנזימי עיכול
  • אצת ים כחולה ירוקה
  • אלו וורה
  • צ'יאה   
  • מי השרייה של פשתן

 

  • מזון מבושל לכמה חודשים.
  • מעבר הדרגתי ל-80% RAW FOOD, לכלול פירות.
  • התעמלות, מנוחה/ ללא סטרס, מודעות.
  • מסירות של 100% לריפוי עצמי.
  • הימנעות מאכילה מרובה של פירות מיובשים.
  • המעטה באכילת  פירות, ואכילתם רצוי תמיד יחד עם עלים ירוקים  (סמודי).
  • התייחסות לעולם הרגשי שלנו ופיתרון בעיות הגורמות לנו עוגמת נפש.
  • ריבוי בשינה ומנוחה.
  • בזמן הניקוי ה-PH בפה נעשה חומצי יותר (6.5). ניטרולו אפשרי בעזרת מלח ים – שטיפת פה.
  • ניסיון להשבת מינרלים שאבדו לשיניים ע"י אצות ים (ספירולינה, דולס). המינרלים יגבירו את מינרלי הרוק בפה.
  • מאחר שהגוף ממחזר כ-80% מהחלבון של עצמו, המעטה באכילת אגוזים וגרעינים כי הם קשים לעיכול, ובכל מקרה יש להשרות ולהנביט אותם, לפני כן.
  • שתיית מיץ גזר יחד עם ירקות ירוקים. השלמה עם אצת ים ספירולינה.
  • הקפדה על צירופי מזון נכונים.

 

 

הרגשה לא נעימה בזמן הניקוי

יש תופעה של ניקוי, ובמשך השנה הראשונה ייתכנו תקופות של הרגשה לא טובה  ושל כאבי ראש. אלה הם מחזורי ניקוי הגוף. לכן מומלץ בתקופה הזו להשתדל לישון יותר ולנוח יותר, והתופעות תיעלמנה בהדרגה.

כשיש צורך ב"משהו מתוק" -מומלץ לאכול מעט פירות מתוקים.

כשיש צורך במזון שומני – מומלץ לאכול אגוזים או גרעינים (לעתים רחוקות) ואבוקדו.

ההיבט הנפשי

אנחנו זוללים כשאיננו חיים את הרגע, כאשר אנו באי שקט פנימי, כשרע לנו, כאשר אנו דואגים או פוחדים. אנו מחפשים דרך למלא את החלל שנוצר. הנטייה שלנו היא לפנות למזונות מתוקים ושומניים (שוקולד). המזון הוא לא זה שיפתור לנו את הבעיות.

מה שקורה במציאות הוא שאנחנו נמצאים בתוך "סיפור", וצריך לשנות את הסיפור. דרך טובה לעשות זאת היא, כשעולים רגשות לא נעימים, לשבת בשקט, לתת להם לצוף, לעבור, ואז להזמין רגשות נעימים יותר להשתלט עלינו. (מחשבה על ילד או ילדה תמימים וצוחקים, מחשבה על עצמנו כפי שהיינו בזמנים מאושרים, וכו').

אצל אנשים שתזונתם היא RAW FOOD הנטייה היא לאכול פירות מיובשים או מתוקים ואגוזים למיניהם. יש לפירות אותה השפעה לגבי העלאת רמת הסרוטונין שיש לפחמימות.

כדי לא להרבות באכילת תמרים ופירות מיובשים, כדאי לאכול אותם עם עלה חסה או סלרי או מלפפון.

 

נשימות

נשימה עמוקה מהסרעפת עושה עיסוי פנימי לאיברים פנימיים, וקל יותר לשחרר רגשות. כאשר לא נושמים נכון, אין מספיק חמצן בכל התאים בגוף ובמיוחד במערכת העיכול. לעומת זאת, נותר פחמן דו חמצני בחלק התחתון של הריאות העלול להגיע לאיברים שבבטן, לגרום להרעבתם מחמצן ולעיצבוב שלילי.

לכן, כדאי להתאמן בנשימות בטן עם היקיצה, לפני השינה ואחרי כל ארוחה.

 

חוקנים

לא מומלצים לחולי קרוהן וקוליטיס.

לעיסה

חובה ללעוס את המזון עד להיותו עיסה נוזלית בפה (36 פעם כל "ביס").

מזון מבושל

אומנם, בשלב הדלקתי מומלץ לאכול מזון מבושל או מאודה, אך תהליך הבישול שובר את הסיבים והורס את החיידקים הידידותיים שיש להם תפקיד חשוב בבריאות המעי.

מקורות

-DAVID KLEIN – SELF HEALING COLITIS & CROHNS

HEALING INFLAMMATORY BOWEL DISEASE – PUL NISSON

 


| מחלות מעי דלקתיות || קרוהן וקוליטיס || תזונה נכונה |



ניתן לקבל הדרכה לאורח חיים בריא ע"י פגישה אישית

© כל הזכויות שמורות לעדנה מינץ - המידע הניתן כאן איננו מידע רפואי ולא בא להחליף טיפול תרופתי.
יש להיוועץ ברופא לפני שמחליטים לעשות שינויים כלשהם. אין להעתיק או לשכפל תוכן מאמר זה ללא רשות.

 

עדנה מינץ, תזונה טבעית - mintzedna@gmail.com

 

________________________

________________________

סדנה בת 8 מיפגשים
לאורח חיים בריא
לחולי סרטן
ובני משפחותיהם

________________________


 
 

גלריית תמונות המלצות תזונתיות ייעוץ תזונה אישי וקבוצתי ייעוץ תזונה לאירגונים ועסקים סדנאות והרצאות מתכונים מאמרים שאלות נפוצות קישורים מומלצים

 

עדנה מינץ בפייסבוק



עיצוב